Aktualny jadłospis

 

Żywienie dzieci opieramy na najwyższej jakości produktach spożywczych. Sami przygotowujemy posiłki z uwzględnieniem szczególnych upodobań dzieci oraz diet - alergie oraz żywienie wegetariańskie. Żywienie opieramy o warzywa , produkty pełnoziarniste, tłuszcze tłoczone na zimno, białe mięso.

 

Jadłospis opracowany jest przez dietetyka pracującego w przedszkolu.

Nasza kuchnia posiada wszelkie wymagane pozwolenia  oraz wdrożony system  HACCP do prowadzenie zamkniętego żywienia zbiorowego. Wszystkie osoby posiadają ważne badania lekarskie oraz aktualną książeczkę badań sanepid.

W ramach czesnego - dzieci otrzymują śniadanie, obiad podzielony na oddzielnie serwowaną zupę i drugie danie oraz podwieczorek. Do dyspozycji dzieci przez cały czas w salach jest woda mineralna w dystrybutorze EDEN. W okresie zimowym dla chętnych ciepła woda w termosacho temperaturze wyższej niż pokojowa.

 
AKTUALNY JADŁOSPIS

 

 

 

15.10-19.10.2018 r. - tutaj

 

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 udostępniamy wykaz składników alergizujących bądź wywołujących nietolerancje pokarmowe (zgodnie z art. 18-20 rozporządzenia nr 1169/2011, z uwzględnieniem informacji, o których mowa w art. 21 tego rozporządzenia)

 

ALERGENY – LEGENDA

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, wafle ryżowe, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

 

owocowe urodzinki w przedszkolu

Z uwagi na liczne alergie dzieci, ich diety i wykluczenia np. jaj, mąki pszennej, cukru, itp. prosimy aby tak chętnie przynoszone torty urodzinowe dzieci zamienić na różnorodne owoce, z których można będzie w przedszkolu ułożyć okrągły tort z urodzinowa świeczką. Zatem jeśli chcecie, Drodzy Rodzice ugościć dzieci w przedszkolu z okazji święta Waszego dziecka prosimy o owoce i urodzinową świeczkę. Pozostałe zasady celebrowania urodzinek pozostają bez zmian. Tutaj przypomnę, że zdjęcia z urodzinowej zabawy w przedszkolu będą na okres około miesiąca po uroczystości zawieszone na stronie internetowej przedszkola w Strefie Rodziców – informacje dla grupy- zdjęcia urodzinowe lub mogą być zgrane na dostarczony przez Państwa pend-driver. Więcej informacji u Pań Wychowawczyń.